GRANNFESTEN
MAKEN LAGADE DENNA RÄTT NÄR VI VAR I GRÄNNA PÅ PERROTRÄFFEN.
600 gram fläskfilé(er) |
5 dl kantareller |
800 gram potatis(ar), fast |
1 st buljongtärning, (vitlök/persilja) |
1 st gul lök(ar) |
2 st vitlöksklyfta(or) |
1 dl grädde |
1 dl crème fraiche |
0,5 st paprika |
smör, eller olja till stekning |
1 msk örtkryddor, färska, hackade (Vi brukar ta Dragon) |
2 msk philadelphiaost |
1 tsk sambal oelek |
Tillagning
1. Putsa fläskfilén och skär upp den i medaljonger. Bryn filén 1 minut på varje sida. Lägg i skivad lök och paprika, stek 2 minuter. Häll över filén och grönsakerna i en ungsfast form. Blanda grädde, creme fraiché, sambal olek och örtkryddor och häll över. Toppa med osten i klickar. In i ugnen i ca 15 minuter 170 grader.
2. Skala och halvera potatisen och koka upp i vatten med buljongtärning. Koka nästan färdig och häll av vattnet. Stek potatisen på medelvärme i ca 10 minuter, den ska få en krispig yta, krydda med timjan och/eller grillkrydda. Ett tips är att steka på flata sidan först.
3. Dra ur vätskan ur svampen i en torr stekpanna. Häll över ca 2 msk flytande smör och stek i 2-4 minuter. Stäng av plattan och pressa 1-2 vitlöksklyftor över svampen.
4. Servera fläskfilén i skivor tillsammans med stekt potatis och vitlöksfräst svamp. (Vi brukar lägga den vitlöksfrästa svampen ovanpå köttet innan vi ställer allt i ugnen.)
Mmmmm... Tror att jag får göra mig ett ärende till Karlshamnstrakten så att jag kan få mig ett anständigt mål mat och lite trevligt sällskap :)
Kram Susann
Ps. Säg till Ingmar att han inte gör slut på alla kantareller!